Sanitasi
makanan ialah pengawalan kebersihan dan keselamatan dalampenyediaan dan
penyimpanan makanan supaya makanan tidak tercemar.Aplikasi prinsip kebersihan
perlu diamalkan semasa mengendalikan makanan.
PRINSIP KEBERSIHAN MAKANAN
Rinsip
kebersihan makanan melibatkan kebersihan diri, menyedia, memasak,menyaji dan
menyimpan bahan makanan yang belum di masak dan telahdimasak.
KEBERSIHAN DIRI
Elak dari
menyediakan makanan sekiranya sakit.Rambut hendaklah ditutup dengan
scarf.Tangan hendaklah dibersih sebelum menyentuh makanan.Memakai pakaian dan
apron yang bersih.Balut semua luka dengan pembalut kalis air.Mengamalkan tabiat
yang bersih.
MENYEDIAKAN MAKANAN
Alatan yang
bersih.Tutup bahan makanan.Makanan dinyahfroskan dengan sempurna.Tidak
disejukbekukan semula.Elakkan pencemaran silang.Penggunaan tong sampah yang
betul dan bersih.
MEMASAK MAKANAN
Alatan tidak
retak atau sumbing.Camca merasa makanan tidak digunakan semula.Gunakan tuala
yang khusus untuk kerja-kerja yang tertentu
Tidak ada komentar:
Posting Komentar