Senin, 16 April 2012

SANITASI MAKANAN

Sanitasi makanan ialah pengawalan kebersihan dan keselamatan dalampenyediaan dan penyimpanan makanan supaya makanan tidak tercemar.Aplikasi prinsip kebersihan perlu diamalkan semasa mengendalikan makanan.

PRINSIP KEBERSIHAN MAKANAN
Rinsip kebersihan makanan melibatkan kebersihan diri, menyedia, memasak,menyaji dan menyimpan bahan makanan yang belum di masak dan telahdimasak.

KEBERSIHAN DIRI
Elak dari menyediakan makanan sekiranya sakit.Rambut hendaklah ditutup dengan scarf.Tangan hendaklah dibersih sebelum menyentuh makanan.Memakai pakaian dan apron yang bersih.Balut semua luka dengan pembalut kalis air.Mengamalkan tabiat yang bersih.

MENYEDIAKAN MAKANAN
Alatan yang bersih.Tutup bahan makanan.Makanan dinyahfroskan dengan sempurna.Tidak disejukbekukan semula.Elakkan pencemaran silang.Penggunaan tong sampah yang betul dan bersih.

MEMASAK MAKANAN
Alatan tidak retak atau sumbing.Camca merasa makanan tidak digunakan semula.Gunakan tuala yang khusus untuk kerja-kerja yang tertentu

Tidak ada komentar:

Posting Komentar